Румен Овчаров: Без ядрена енергетика България няма бъдеще

"Дългосрочните решения не са функции на еднодневните правителства", уточни енергийният експерт

09.10.2021 | 14:06 Редактор: Жаклина Иванова

Спад в цените отчитат основните енергийни борси в Европа днес след рекордните повишения през последните дни. Високите цени накараха бизнеса да поиска помощ от държавата, а експертите прогнозират те да се отразят негативно и на битовите сметки.

Основната цел на страната ни трябва да е спасяването на бизнеса и потребителите, пряко засегнати от по-високите цени на тока и газа, казват експертите.

"Дългосрочните решения не могат да бъдат функции на тези еднодневни правителства. Президентът е институцията, която има мандат, която е избрана от целя народ. Нека да поеме отговорността да събере хората, които все още са в България - да помислим, да стигнем до разбиране за конкретни действия. Без ядрена енергетика България няма бъдеще", подчерта енергийният експерт Румен Овчаров.

Енергийната криза в Европа не би засегнала България, ако през 2013 година е построена АЕЦ "Белене", смята бившият енергиен министър Румен Овчаров.

"Вижте, какво се случи само със спирането на 6-ти блок в "Козлодуй". Цената от 200 лв. за мегават час - една от най-ниските в Европа, стана 300, 400.  Когато имаш стабилни източници, колкото и изнасяш електроенергия, голяма част от нея на поносима цена остава в България", добави той.

Според Овчаров в момента основната цел на страната ни трябва да е спасяването на бизнеса и потребителите, пряко засегнати от по-високите цени на тока и газа.

Международен форум събра в София енергийни експерти, които обсъдиха развитието на българската енергетика и поставиха акцент върху инвестирането в ядрени мощности.

"Вие имате традиция и мощности за производство на енергия по този начин. Имате и линии за доставка, които са налице и това е един успешен сектор. Ако аз трябваше да преговарям от името на България, бих представил възможностите на "Марица" и как може да се продължи целесъобразно с проекта "Белене". Това е начин, по който вие може да изпълните собствените си цели, както в енергиен, така и в социално-икономически план, а също и с броя хора, които ще бъдат заети в тези мощности", подчерта професорът в Кралския технологичен институт Холгер Рогнер.

А, според експерта, инвестиция от 5-10 години в строителството на нови ядрени мощности би била лесно постижима за България и стабилна, защото не подлежи на рестриктивни регулации от Европейския съюз, касаещи емисиите вредни газове.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК