Росен Йорданов: Сили на МВР се хвърлят, когато има непосредствена заплаха

Операцията в Лясковец е подготвена неразумно, твърди бившият заместник-директор на Института по психология в МВР

15.03.2014 | 10:25 Редактор: Мариета Иванова
Росен Йорданов: Сили на МВР се хвърлят, когато има непосредствена заплаха

Сили на полицията се хвърлят тогава, когато има непосредствена заплаха за заложник или за единен гражданин, посочи пред Bulgaria On Air бившият заместник-директор на Института по психология в МВР Росен Йорданов. Той допълни, че не вижда каква е била непосредствената заплаха за извършване на операцията.

„Мотивите, че имало последен сигнал, в който стрелецът се възмущава от учениците, е несериозен, тъй като тези сигнали са от месеци. Това не оправдава съответната острота на реакцията”, коментира Йорданов.

Той посочи, че са допуснати редица грешки при провеждането на операцията в Лясковец и доказателство за това са смъртта на Емил Шарков и нараняванията на други трима „добре подготвени служители в най- елитния отряд на МВР”.

„Грешка е това, че  въпросната майка е била оставена вътре при стрелеца, тъй като е било възможно да бъде използвана за заложник. Грешка  е това, че са предприети действия, мотивирани от някаква спешност,  която очевидно не съответства на действителността, тъй като този случай има дълга  хронология. Не са взети мерки и за сигурността на  съседите на стрелеца. И още, предприети са такива действия спрямо един очевидно   емоционално нестабилен човек”, заяви още Йорданов. Той недоумява защо  не са били използвани психолозите в началната фаза на операцията, които биха могли да обезпечат сигурността на всички, включително и на полицаите.

Йорданов коментира и реакциите на висшето ръководство от МВР.

„Като гледам как се коментира от висшето ръководство от МВР, излиза, че има големи виновници от преди две години, които не са си свършили работата и героичното ни ръководство е решило да проведе операция. Едно е, защо са взети или не са били взети мерки към 2010 или 2012, и друго-как е била подготвяна операцията сега. И по отношение на нея аз твърдя, че е подготвяна неразумно”, подчерта бившият заместник-директор на Института по психология към МВР.