Кой носи вина за случилото се в Лясковец, обсъждаха в парламента

БСП и ДПС защитиха вътрешния министър, ГЕРБ разкритикува работата на МВР.

14.03.2014 | 16:28 Редактор: Мариета Иванова
Кой носи вина за случилото се в Лясковец, обсъждаха в парламента

Инцидентът в Лясковец беше тема на спор и в парламента. Опозицията и управляващи се скараха за това кой носи вина за инцидента в града, в който загина един  полицай, а други трима бяха ранени. Открилият стрелба срещу тях също беше прострелян и след това задържан. В Народното събрание БСП и ДПС застанаха зад министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, докато ГЕРБ разкритикува работата на ръководството на вътрешното ведомство и посочи, че акцията на МВР в Лясковец не е добре планиранa.

Лидерът на ДПС Лютви Местан защити министър Йовчев като заяви, че той е един от най-добрите министри в кабинета и категорично отхвърли възможността за подаване на оставка.

Пред журналисти в парламента министър Йовчев заяви, че операцията в Лясковец е проведена по всички законови изисквания.  Тепърва предстои да бъде направена проверка защо през 2012  е имало планирана такава операция, но е била отказана. Министърът подчерта, че по този случай е е трябвало да се вземат мерки по-рано.

Според ГЕРБ операцията е трябвало да бъде проведена така, че да няма жертви. За допуснатите грешки трябва да се понесе отговорност и случаят не може да се размине без оставки, настояват още от партията на Борисов.

„За огромно съжаление в резултат на тази операция имаме погубен човешки живот. Очевидно, че операцията е проведена непрофесионално, и трябва да има оставки на висше ръководно ниво,“ заяви Веселин Вучков от ПГ на ГЕРБ.

Припомняме, че преди месец ГЕРБ внесе вот срещу кабинета „Орешарски“ по темата „Сигурност“. Той обаче беше отхвърлен. До този момент от „Атака“ многократно са искали оставката на министър Цветлин Йовчев, но не подкрепиха въпросния вот на недоверие.