Таксиметрови шофьори искат двойно увеличение на тарифите

По-ниският данък съм Столичната община може да се запази и през 2022 г.

30.09.2021 | 19:45 Редактор: Елеонора Танева

Тарифите на такситата в София да скочат двойно. Идеята е внесена за обсъждане и гласуване в Столичния общински съвет. От Националния таксиметров синдикат настояват за промяна както на минималната, така и на максималната тарифа.

В София има регистрирани около 6000 таксита, а шофьори казват, че работят на ръба. 

"Ние предлагаме калкулация базирана на данни от НСИ, които показват каква е доходността в сродни таксиметрови отрасли. Тя е близка до средната работна заплата за страната, по данни на НСИ за София това е около 1600 лв.", каза Красимир Цветков от Националния таксиметров синдикат.

Искането е, ако сега най-ниската цена през деня е 77 стотинки, а през нощта 88 - тя да стане съответно 1,42 лв. и 1,74 лв. Шофьорите настояват и за двоен скок на тавана на тарифите, като най-скъпата да стигне до 2,76 лв. на километър.

За да се реши какви да са тарифи, е създадена работна група в Столичния общински съвет. 

"Ще се изработи методика, която всяка година отчитайки всички фактори като инфлация, цени на горива и др., да може да определя минимална превозна цена за таксиметровите услуги", коментира Зафир Зарков от СОС.

А клиентите са на различно мнение дали трябва да се повишават цените на таксиметровите услуги. Те подкрепят по-високи цени да има за по-новите и модерни коли.

До миналата година такситата плащаха 850 лв. данък към Столичната община, а през 2021 г. той бе намален на 300 лв. заради пандемията. Тази мярка може да се запази, ако в държавния бюджет се предвидят отново компенсации за общините. В противен случай облекчението ще отпадне. 

"Ние ще запазим този механизъм за 2022 г. именно 300 лв. да се плащат към общините, а останалата част, определена от съответният общински съвет, да бъде компенсирано от държавния бюджет", анонсира Зафир Зарков.

"На практика това означава, че през декември 2022 г. шофьорите ще трябва да дадат 1400 лв., те трябва да заплатят 550 лв. остатък от данъка за 2022 г. и нови 850 лв. за следващата година. Това означава, че на 1 януари 2023 г. на улицата няма да има нито едно такси", 

От таксиметровия бранш заявяват, че ако няма повишение на цените или облекчение на данъка са готови на протестни действия.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК