Спецов по петите на злоупотребите с горива

НАП следи движението на всеки литър гориво от данъчните складове до бензиностанциите

12.09.2021 | 10:43 Редактор: Елеонора Танева
Спецов по петите на злоупотребите с горива

Национална агенция за приходите започна тотален данъчен контрол на търговията с горива, като следи движението на всеки литър гориво от изходите на данъчните складове до бензиностанциите за крайна продажба, съобщиха от приходната агенция.

В последните 2 седмици екипи от звеното за фискален контрол са  наблюдавали изходите на 26 данъчни складове, проверени са над 4500 превозни средства, предназначени да зареждат с горива цялата мрежа от бензиностанции на територията на страната. Камионите на определените за рискови търговци се пломбират и движението им се наблюдава до разтоварването в крайната точка на продажбата. До момента са били пломбирани над 500 цистерни и е наблюдавано разтоварването им до над 1300 обекта. 

В резултат от действията на НАП се отчита ръст от близо 15% на продаденото количество гориво в сравнение с аналогичен предходен период, сочат първоначалните данни. 

Контролната кампания на НАП в сектора на горивата ще продължи и в следващите седмици, като ще бъде насочена и към бензиностанциите.

"Фискалните рискове при горивата са значителни. Това, което правим е да предотвратим спекула и нелоялна конкуренция за сметка на укриване на данъци. Имаме разбиране от браншовата организация и вярвам, че кампанията на НАП ще е от полза не само за бюджета и за цялото общество", коментира изпълнителният директор на НАП Румен Спецов. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК