Брежани на протест срещу откриването на Център за умствено изостанали хора

От община Симитли са категорични, че страховете на хората са неоснователни

30.09.2021 | 14:08 Редактор: Искра Ангелова

Симитлийско село се обяви срещу отварянето на Център за хора с умствена изостаналост. Той се намира близо до детската градина и здравния център, което притеснява жителите на село Брежани.

Хората с умствена изостаналост ще бъдат настанени в ремонтирана стара сграда в центъра на селото. Много от жителите обаче са против. 

"Тук има много самотни хора, за които спокойствието ще бъде нарушено. Това са лица над 18 години до 30, които са с умствена изостаналост, но физически здрави. 15 мъже, които ще се разхождат свободно из селото", страхува се Светла Лазарова.

В близост до изградения вече център има детска градина и здравен пункт.

"Мястото не му е тук, в центъра на Брежани, как може такова нещо. Вече Брежани няма да съществува като село. Кой ще купи къща тук? Кой ще посмее да си пусне детето при такива хора", попита Кипро Кипров.

"Как ще отидат родителите на работа или ще си седят спокойно вкъщи, като знаят, че на 5 метра от детската градина има такъв дом?", възмущава се Лазар Лазаров.

Светла Лазарова допълни, че те не са против социалната политика на община Симитли и смятат, че могат да намерят решение - тези хора да бъдат настанени в по-подходяща сграда. 

"Институцията трябваше да се консултира с нас, защото такива хора ще ти дойдат в къщата, ще седнат на масата и ще започнат да ядат всичко. И ако му кажеш една дума накриво, последствията са страшни", каза Мария Атанасова.

От община Симитли са категорични, че страховете на хората са неоснователни. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК