Пенсионерите ще получат великденска добавка

Министър Адемов определи мярката като разхлабване на "силно стегнатия финансов колан" по време на предишното управление.

12.03.2014 | 17:20 Редактор: Мариета Иванова
Пенсионерите ще получат великденска добавка

Всички пенсионери ще получат еднократната добавка към пенсиите си преди Великден, съобщи социалният министър Хасан Адемов след заседанието на кабинета, пише Dnes.bg.

Адемов определи мярката като разхлабване на "силно стегнатия финансов колан" по време на предишното управление.

"Може да е и с една дупка, но финансовият колан леко е разхлабен, за да можем да подкрепим 2 185 131 пенсионери, които ще получат тази еднократна финансова подкрепа", коментира той.

Адемов съобщи, че общият брой на пенсионерите с пенсии до 150 лв., които ще получат помощ от 40 лева, е 327 000.

30 лева ще получат 738 000 пенсионери с пенсия в границите 150.01 – 251 лева, колкото е и линията на бедност за тази година.

1 120 000 са хората с пенсии над нея, които ще получат великденски бонус от 20 лева.

"Напълно справедливо решение по този въпрос трудно може да се намери, идеята беше решението, което предлагаме, да бъде по-малко несправедливо, тъй като е очевидно, че и при това разпределение ще има хора, които няма да бъдат доволни – едни от размера, други от самата еднократна подкрепа", коментира министърът.

Адемов отново заяви, че това подпомагане е последователна политика на правителството и идеята е всеки Великден и всяка Коледа кабинетът да отпуска еднократна финансова помощ.

Министърът напомни, че финансовата помощ не зависи от осигурителния принос и не става дума за социално подпомагане, за което има критерии за достъп.

"Тук става дума за допълнителна финансова подкрепа в зависимост от размера на пенсията и добавките към нея и затова възприехме диференцирания начин на подкрепа", обясни той.

Хасан Адемов заяви, че остава впечатлението, че подкрепата се концентрира само върху една група – най-бедните, и затова е избран вариантът, в който добавка да получат всички.

"Каква ще бъде политиката в бъдеще обаче е трудно да се каже. Опитваме се да се спрем на най-справедливия вариант", разясни Адемов.

По думите му 80% от пенсионерите ще получат и еднократна помощ от 30 лева в края на отоплителния сезон.

От енергийното подпомагане ще могат да се възползват около 270 хил. българи, получаващи целева помощ за отопление за сезон 2013/2014, както и лицата и семействата, на които тази помощ е отказана, тъй като средномесечният им доход е превишавал с до 10 лв. диференцирания минимален доход за отопление или защото не са имали пълната шестмесечна регистрация в бюрата по труда.

Еднократната помощ ще могат да получат и хората, които не са подавали молба-декларация, но отговарят на условията за енергийно подпомагане и доходът им превишава с не повече от 10 лева от установената доходна граница.

Заявления за помощта се подават до края на март само от тези, които не са подали заявления последния път, но отговарят на условията.