Съдът оправда Пламен Бобоков, прокуратурата ще протестира решението

Бизнесменът заяви, че обвинението срещу него е било скалъпено

29.09.2021 | 18:03 Редактор: Елеонора Танева

Бизнесменът Пламен Бобоков беше признат за невинен по делото за държане на археологически обекти без регистрация. Според обвинението, откритите в къщата му в Русе върхове на стрели и копия, имат качество на национално богатство, което обаче не се доказа.

В обясненията си пред съда Бобоков заяви, че не живее във въпросния имот от 12 години и не е имал представа за съществуването на предметите. 

Прокуратурата поиска условно наказание от 1 година лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок и глоба от 3000 лева. Съдът го обяви за невинен, а прокурорът зави, че ще протестира. Пламен Бобоков коментира, че справедливостта е възтържествувала. 

"Очаквано решение, защото дори и за незапознатите беше ясно, че това е организирано мероприятие по поръчка на Гешев и Спецпрокуратурата. Тъй като нямат какво да предявят срещу мен и по другите дела, това беше някакъв жалък опит да ми повдигнат обвинение за нещо, което абсолютно не съм извършил", коментира Бобоков.

"Никога не е имало съмнение за нас, че обвинението е нагласено. Това беше ясно, защото да изземеш вещ от дом, в който никой не живее, и да кажеш, че тя е на някого, беше ясно, че се търси отговорността на г-н Бобоков. И широкото афиширане - това беше абсолютно преднамерено. Съда спази закона, съдът просто спази закона, това е", заяви адвокат Ина Лулчева.

Решението на съда може да се обжалва в 15-дневен срок.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК