Информационното затлъстяване съсипва психиката и здравето ни

Лиляна Загорчева и Александър Димитров посочиха как да се справим с него

29.09.2021 | 09:09 Редактор: Тодор Петров

Информационното затлъстяване вече е диагноза. Установено е, че то води до нетърпение, паник атаки, трудно взимане на решения, апатия, затруднена концентрация и дори физиологични проблеми като безсъние, кожни реакции и сексуални смущения. 

"Свързано е с огромните обеми от информация, които ни заливат. Преди години, когато е трябвало да се въведе понятието здравословно хранене, за хората е било странно. След това обществото е дорасло и е изпитало тази нужда. В момента е така с информацията. Огромните обеми, които ни заливат в работата, в образованието и в свободното време затормозяват нашите тела и психиката. Тялото реагира с различни разстройства", обясни докторът по комуникация Лиляна Загорчева.

В ефира на "България сутрин" тя открои трудността при взимането на решения, свързана с голямата информационна претовареност. По думите ѝ решението е осъзнатостта на проблема.

"В съвременните компании осъзнават, че служителите са много затормозени информационно. Ние превръщаме информацията в по-лесна за възприемане. Осъзнатост и тенденциозност са най-сигурните начини за справяне с проблема", изтъкна Загорчева.

Скулпторът и 3D артисти Александър Димитров, който създава инфографики, посочи пред Bulgaria ON AIR, че се опитват да ги правят по възможно най-бързия и разбираем начин.

"Това е пътят, това е начинът за предаване на информация. Може за една минута и с един поглед да разбереш нещо, което е било 50 страници", подчерта той пред нашия репортер Димитър Минчев.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Juls
преди 2 години
По скоро затлъстява мозъка на онези, които не си дават зор да го използват, а иначе статията не ме учудва, част от тренда е. Вече няма нужда от мислещи и информирани свободни хора, защото информацията е свобода. Има нужда от овчедушни консуматори, лесни за управление роботи, които да не задават въпроси. Сигнализирай за неуместен коментар