Автобусни превозвачи настояват за държавна помощ, за да обслужват "неизгодни" линии

До над 80 общини у нас вече няма редовни линии

28.09.2021 | 19:42 Редактор: Георги Донков


Над 80 общини у нас вече нямат автобусни превози ,а 150 фирми са прекратили дейността си за година. От Сдружението на автобусните превози водят преговори със служебния кабинет за подпомагане, за да могат линиите в проблемните общини да бъдат подновени.

Няколко села от община Две могили са без обществен транспорт от около година. Жителите на село Острица са готови да затворят пътя в знак на протест. 

"Много е трудно! Зъб да те заболи не можеш да отидеш на зъболекар. На докторката ѝ се развали колата, казва „Елате в Каран Върбовка“, как да отидем до там, като няма транспорт. До никъде нямаме абсолютно, ние сме отшелници тук, затворници направо", казва Керанка Цакова. 

Хората от селото са принудени да си плащат за частен превоз до общинския център, откъдето с влак да продължат до Русе. Автобусните превозвачи пък настояват за бърза промяна в наредбата за субсидирането за слабо населените места, преди да се гласува бюджета за следващата година и вече са достигнали договорка със служебния кабинет. 

"Това, което трябва да се направи е да може да се финансираме от държавния бюджет под формата на средства за субсидиране, както сега се субсидират високопланинските и граничните населени места. Що се отнася до общинския бюджет, ние искахме миналата година в закона да бъде вписан ангажимент по отношение на тези видове превози, защото в крайна сметка всички разходи, цялата тежест пада върху превозвачите. Именно заради това голяма част от колегите просто се отказват от този вид дейност",  каза председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова. 

От бранша настояват и за нова мярка - за да се компенсира сериозният недостиг на кадри, да се внесе работна ръка от трети страни.

Вижте още в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК