Пеканов посочи една от малкото алтернативи за Маришкия басейн

"Въглищната енергия ще става все по-скъпа заради въглеродните квоти", категоричен бе вицепремиерът

28.09.2021 | 16:45 Редактор: Здравко Черкезов
Пеканов посочи една от малкото алтернативи за Маришкия басейн

Природният газ е една от малкото алтернативи за Маришкия басейн, коментира вицепремиерът по европейските въпроси Атанас Пеканов по време на дискусията "Пътят към COP 26: Изборът на България", организирана от платформата Move.bg. Той беше категоричен, че въглищната енергия ще става все по-скъпа заради въглеродните квоти и политиката за опазване на околната среда.

Според вицепремиера газът може да донесе баланс за енергийната система. Много държави го приемат за преходно гориво, защото то може бързо да замести въглищните мощности и да покрие несигурността в доставките на възобновяемите енергийни източници.

Според Боряна Каменова от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обаче замяната на въглища с природен газ е закъсняло решение и трябва да бъдат търсени други алтернативи. Тя отбеляза, че природният газ също отделя въглероден диоксид с изгарянето си и на производството също ще бъде засегнато от скъпите квоти за парникови газове.

Пеканов беше категоричен, че трябва да бъде съвсем ясно за какъв период от време ще се използва природният газ, но в момента няма никакви разчети. Страната ни е заявила пред Европейската комисия, че ще намали емисиите, но няма никаква визия как ще стане това.

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК