ЦИК: И без нови машини изборите ще се проведат нормално

Комисията ще направи всичко възможно да осигури нови устройства

28.09.2021 | 15:56 Редактор: Георги Донков
ЦИК: И без нови машини изборите ще се проведат нормално

Централната избирателна комисия ще направи всичко възможно да осигури допълнителни устройства, за да протекат по-спокойно изборите, но дори и да не бъдат купени нови машини, изборите ще бъдат проведени съгласно правилата в Изборния кодекс (ИК) и със сегашните устройства, съобщи говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

По-рано ЦИК прекрати процедурата за възлагане на обществена поръчка за доставка на 1600 машини за електронно гласуване за изборите на 14 ноември. Причината е надвишаване на максималната стойност на поръчката от участниците в нея.

"Оттук нататък Комисията ще реши как да продължи, в момента се обсъжда въпроса. В четвъртък започваме да правим редовни брифинги и ще научите докъде сме стигнали", каза пред журналисти Томов.

На въпрос дали нова процедура или директно договаряне е по-вероятният изход от тази ситуация, Томов каза, че не може от името на Комисията да прогнозира в момента, след като не е взето решение, съобщава БГНЕС. 

"При всички положения ЦИК ще направи всичко възможно да осигури допълнителни устройства, за да протекат по-спокойно изборите, но имайте предвид, че дори и да не бъдат купени нови машини ние ще проведем изборите съгласно правилата в ИК и със сегашните устройства", каза Цветозар Томов. Той посочи, че това е вариант, който крие риска от създаване на напрежение, затова те се стремят да купят още устройства. "Но пак казвам, няма да провалим изборите, ако това не се случи", каза той

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК