ЦИК: Повече време за гласуване при избори 2 в 1

Слаб интерес към регистрацията за изборите тази есен, участниците в двата вота трябва да внесат два депозита

21.09.2021 | 14:06 Редактор: Георги Донков

Със слаб интерес в първите часове започна регистрацията на партиите и коалициите за изборите 2 в 1 тази есен. Приемането на документи ще се извършва от 9:00 до 17:00 в ЦИК. А политическите формации, които ще участват и в двата вота, могат да подават документи с една подписка, но трябва да внесат два депозита.

Подаването на документите ще продължи до 29 септември, а кандидатите за президент и вицепрезидент могат да имат време до 12 октомври. 

Нови 1600 машини за гласуване ще са нужни за вота тази есен. За тази цел ЦИК обяви обществена поръчка преди дни.

"В 2119 секции в страната, там където са гласували повече от 320 избиратели, ще бъде поставено второ устройство, за да бъдем спокойни. Процесът по гласуване ще бъде, малко или повече по-дълъг, заради двете бюлетини и двата вида избори, две разписки трябва да се разпечатат“, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева пред телевизия Bulgaria ON AIR

От фирмата-изпълнител "Сиела Норма" имат готовност, въпреки кратките срокове. Те обаче отказват да работят на загуба.

"Ние сме написали, преди няколко дни, преди да бъде открита поръчката, една индикативна оферта. Не е искана, но не е и забранено да я пратим. Ние сме я пратили, но там сме записали 13,5 милиона лева, а поръчката е за 12 млн. лева. В нея са включени и частичните местни избори на 3 и 10 октомври, които са пък съвсем извън нашите сметки. Когато е чиста загуба за нас, няма да се съгласим", заяви изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров.

До дни ще бъде взето решение и за визуализацията на бюлетините. 

"Дали когато се включи машината, да се визуализира и да се включи бутон с три бутона, и избирателят да може да избере за единия, за втория или за двата вида избора да гласува. Или направо да се визуализира едната от бюлетините. Той да може откаже да гласува за този вид избор, а след това да се визуализира втората бюлетина“, каза още Росица Матева. 

"Това първо ще коства още няколко кликвания, а и ще породи колебания у избирателя, защото той не е виждал този екран", отговориха от фирмата- изпълнител. 

Според ЦИК обаче затруднение при упражняването на вота няма да има, а за целта ще бъде проведена и разяснителна кампания. А преди кампанията политическите формации, които ще участват и в двата вота, ще подават документи с улеснена процедура. 

На 13 октомври ЦИК ще определи номерата в бюлетината, а предизборната кампания ще бъде открита официално на 15 октомври.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК