Закон ще спира изкуственото раздробяване на стопанствата

Ще бъде предотвратено източването на евросубсидии, каза зам.-министърът на земеделието Бюрхан Абазов

12.03.2014 | 09:33 Редактор: Ралица Пейчева
Закон ще спира изкуственото раздробяване на стопанствата

Със законови промени ще бъде предотвратено изкуственото раздробяване на стопанствата с цел облагодетелстване от субсидии. Това каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air зам.-министърът на земеделието Бюрхан Абазов.

Припомняме, че в момента агроминистерството подготвя реформа на разпределението на субсидиите за обработваеми земи. От 2014 г. се въвеждат т. нар. преразпределителни плащания, или механизъм, при който малките стопанства ще получават по-високи директни плащания.

Фермите до 300 дка ще получават директни плащания до 45 лв. на декар, а по-големите стопанства - по 30 лв. за площите над 300 дка. „От 78 000 получатели на директни плащания ще бъдат облагодетелствани 66 000 производители”, изчисли Абазов.

Той припомни и защо се налагат промените.

Подпомагането на площ през периода 2007-2013, когато нямаше значение кой какво произвежда, доведе нещата дотам, че стопанствата с големи площи като зърнопроизводителите получаваха по-големи субсидии, а производителите на плодове и зеленчуци - по-ниски. В резултат се образуваха малко на брой крупни стопанства и многобройни малки стопанства, каза Абазов. Той потвърди, че 40% от малките ферми са били ликвидирани през последните години.

В резултат на досегашното подпомагане 8% от производителите обработват 80% от земята в България, а 5 на сто от земеделците получават 95% от сумите за директни плащания, даде пример зам.-министърът. "Нашата цел в новия период е да се подпомагат производителите на плодове, зеленчуци и животновъдите", допълни той.

На въпрос дали големите стопанства ще започнат да се раздробяват, за да се възползват от преразпределителното плащане, Абазов отговори, че това ще бъде стопирано с промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, който в момента се обсъжда в парламента. Освен това ръководството на Държавен фонд „Земеделие” ще разработи методика, с която ще се проследява историята на новите стопанства – дали не са били част от някоя по-голяма ферма.

По новата Програма за насърчаване на селските райони (ПРСР) Абазов коментира, че тя ще насърчава младите, обединените, малките и зелените стопанства. Той припомни, че засега е планирано земеделците да ползват бюджет от 15 млрд. лв. за периода 2014-2020 г., от които около 10 млрд. лв. директни плащания, а останалите – по ПРСР.

"Наш основен приоритет през новия период ще са уязвимите сектори, които досега останаха недофинансирани", допълни Абазов. „Целта на тази политика е да въведем по-голяма справедливост и баланс в отделните подсектори на земеделието. Сега имаме много развити сектори и много уязвими, които не издържат на сътресенията на пазара”, разясни Абазов.

Той твърди, че забавените от фонд „Земеделие” 1 200 проекта ще бъдат обработени до края на март. Абазов съобщи още, че нови проекти по ПРСР 2014-2020 г. ще се приемат най-вероятно от есента.