Доц. Кунчев: Лекарите вече могат да поставят трета доза от ваксината на Pfizer

Засега няма причини да се променят мерките в училищата

27.09.2021 | 18:55 Редактор: Юлия Христова

Лекарите вече могат да поставят трета доза от ваксината срещу Kовид-19. Препоръката е тя да е на Pfizer. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Междувременно още един имунизационен пункт отвори врати този път в подлеза на метростанция "Софийски университет". 

Третата доза от ваксината на Pfizer е необходима само за рисковите групи и за хората със слаб имунен отговор от предишната ваксинация, заяви доц. Ангел Кунчев. 

"Хора, които се колебаят, които имат някакви основания да считат, че не са отговорили адекватно на ваксината, могат да си направят изследвания и ако се види, че имунитетът е нисък, точно за тях е препоръчително да бъдат имунизирани още веднъж", каза той.

"Все още се колебаят част от лекарите дали да направят това, но то е тяхно решение дали да я направят тази трета доза, така както определят начина на лечение с много други лекарства", добави Кунчев.

Лекарите обаче са категорични, че нямат официално разрешение.

"Да, действително питат хората за трета доза, обаче ние не поставяме третата, защото ние нямаме официална заповед от министъра и от РЗИ. Чакаме да имаме официална заповед и тогава ще изпълняваме", обясни д-р Инширах Алшарафи.

До няколко месеца Европейската комисия трябва да вземе решение дали да удължи валидността на сертификата за ваксинация от 12 на 24 месеца.

"Удължаването би следвало да се базира на медицински доказателства за това, че получения имунитет след имунизация е достатъчно висок и защитен за следващ период от време", заяви още Кунчев.

А данните от март до септември показват, че по-малко от 0,7 процента от починалите от коронавирус са били имунизирани, което доказва ефективността от ваксините, категоричен е доц. Кунчев.

Бавно и устойчиво нараства интересът към ваксинацията от страна на учителите, като с първа игла са вече малко над 35%, заяви образователният министър. Очаквано след началото на учебната година се наблюдава леко повишение на карантинирани учители и ученици.

"Това което се очeртава е едно второ плато, което е малко по-високо от ситуацията на 15 септември. Много е важно как през следващите две седмици ще се развият нещата", подчерта министърът на образованието Николай Денков.

Засега обаче няма причини да се променят мерките в училищата, допълни Денков.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК