Мадара избира измежду Шумен и Каспичан, кметът на селото със съмнения за вота

Според Неделчо Неделчев са възможни манипулации на резултатите

26.09.2021 | 14:11 Редактор: Здравко Черкезов

Шуменското село Мадара избира своето бъдеще на местен референдум днес. Жителите на селото трябва да решат дали то да остане в пределите на община Шумен или да премине към съседната, но по-малка община Каспичан.

904 са жителите на Мадара с право на глас, които отговорят на въпроса "Съгласни ли сте Мадара да се отдели от община Шумен и да се присъедини към съседната ни община Каспичан". Избирателите гласуват в две секции в селото, а повечето жители казват, че мненията са разделени на две. 

"Надявам се да се промени нещо. Надявам се хората, от които зависи, да започнат да мислят за нас. Надявам се все по-често да ни се чува гласа", каза Кремена Божанова.

"Това е допитване до хората, в реда на демокрацията. Община Каспичан е икономически по-стабилна – колко предприятия работят в Шумен и колко в Каспичан", посочи Румен Георгиев. 

Кметът на Мадара Неделчо Неделчев, който е и основен инициатор на референдума заради искането за финансова независимост, изрази съмнения, че са възможни манипулации на резултатите. 

"Първо, бюлетините не са номерирани и представляват едно бяло листче само с въпрос. Второто нещо, което забелязах и се оказа, че не извършено както трябва по Изборния кодекс, е това, че секционните избирателни комисии нямат печат.  Това е едно задължително условие по Изборния кодекс", заяви Неделчев. 

За да бъде валиден местният референдум в Мадара, трябва да са гласували поне 40% от имащите право на вот 904 души.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК