Защо подкрепата към ДБ расте, а ИБГНИ е под въпрос за 47-ия парламент?

"Очакваме избори 2 в 1 да увеличат избирателната активност", каза Добромир Живков

24.09.2021 | 21:30 Редактор: Искра Ангелова

Според "Маркет линкс" ГЕРБ ще вземе над 22,5%, ИТН вече е трета сила, а "Продължаваме промяната" събира подкрепа от около 11%.

"Трудно е да кажем към момента как ще финишира тази изключително динамична политическа ситуация на 14 ноември. Към момента имаме няколко наблюдения, които изглеждат достатъчно подплатени с факти, за да можем да правим изводи на тяхна основа. Очевидно този политически проект ще влезе с летящ старт в 47-ия парламент. Второто, което можем да кажем, е, че има и сценарий, в който този политически проект остава в сегмента на партиите с резултат от около 10-12%", каза социологът от "Маркет линкс" Добромир Живков в студиото на "Денят ON AIR".

Но все пак според него българският избирател все още се ориентира.

"Той е изградил някакво отношение към този проект, защото в публичното пространство тази тема не е нова. Но въпреки това все още се структурира отношението към него от страна на другите политически играчи. Към момента такъв проект се ползва със симпатиите на 20-30% от българските избиратели. Но това не означава автоматично гласуване за тази партия", подчерта Живков от ефира на Bulgaria ON AIR.

Попитан кой има повече право да се притеснява - БСП, ИТН или "Демократична България", той отговори: "Бих започнал с "Има такъв народ". Ние следим този проект 2-3 месеца. За момента това, което отчитаме, е основен електорален ресурс, почерпен от "Има такъв народ". Има известен ресурс, който се черпи също така от ГЕРБ, въпреки че изглежда парадоксално. Вотът, който имаха "Демократична България" на 4 април, за момента изглежда подсигурен, защото това е ядрото на партията, което се формира в доста дълъг времеви период и е устойчиво структуриран. Най-ниската точка, до която биха паднали, е 10%."

Живков припомни, че "Демократична България" имаше възходящ тренд през юли-август.

"Той се дължеше на това, че тази политическа сила години наред успява да покаже последователност и принципност. Това започва да се оценява от българските избиратели. И дори започва да се формира процент, в който социалната база на тази политическа сила излезе отвъд градската десница. А към ресурса на "Продължаваме промяната" можем да отчетем и гласоподаватели, които не гласуваха на последните избори", посочи Добромир Живков.

Социологът смята, че общите листи са имали потенциал. А по думите му участието на "Изправи се. БГ! Ние идваме" в 47-ия парламент е под въпрос.

"Очакваме избори 2 в 1 да увеличат избирателната активност. Мобилизацията се случва на втория тур. Засега няма сериозни алтернативи на политическата сцена като конкуренти на президента Радев", добави той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК