Сълзите на една вдовица: Много въпроси за смъртта на Терзиев, отговори - малко

Министър Панайотов бе категоричен, че няма да съобщят имената на ръководителя на полета

24.09.2021 | 20:00 Редактор: Георги Донков

Министерството на отбраната е приключило разследването на авиокатастрофата, в която загина пилотът подполковник Валентин Терзиев. Данните бяха представени пред семейството му. На емоционалната среща, която се проведе в МО, бе потвърдена предварителната версия за инцидента, а именно - загуба на ориентация. 

В последните секунди преди фаталната катастрофа край Шабла подполковник Валентин Терзиев не е осъзнавал, че не лети в хоризонтално положение. Не имало и по какво да се ориентира. 

Срещата протече под формата разговор между вдовицата пилота Димитрина Попова и военните специалисти. Служебният министър на отбраната Георги Панайотов бе категоричен, че няма да съобщят имена на въпрос кой е бил ръководителят на полета.

В хода на разследването е правена проверка на целия път на пилота, информация за подготовката му, военни възможности, но тези данни не са изнесени в доклада. Цялата информация за учението, полета, разследването и всичко, свързано с него, е предадена на прокуратурата.

Срок за давност за проверката на МО няма, но тя ще бъде извършена след приключване на разследването от Военна прокуратура. След приключване на дейностите на прокуратурата министърът на отбраната ще назначи и проверка на МО, обеща Панайотов.

"Ние смятаме, че до последната секунда преди срещата на въздухоплавателното средство с морската повърхност пилотът не е осъзнал в каква ситуация се намира и затова не е предприел действия за излизане от нея, затова не ви говоря за пилотска грешка", каза началникът на отдел Авиационни произшествия полковник Петко Василев. 

Съпругата Димитрина Попова настояваше да разбере дали пилотът Валентин Терзиев е бил подготвен за полета и 100% ли е била летателната му подготовка, както и дали и колко пъти е бил обучаван за нощен полет със стреляне по мишена.

Пред сина си Димитрина Попова поиска от разследващите органи и да отговорят дали са изпълнени всички изисквания преди полета на мъжа ѝ Валентин Терзиев. Отговорът бе: За да бъде пуснат за тази задача пилотът, всичко е изпълнено.

Припомняме, че на 9 юни сутринта беше съобщено, че при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, пилотиран от майор Валентин Терзиев, е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч.

На 10 юни военният министър Георги Панайотов съобщи, че майор Терзиев е загинал. Той беше повишен посмъртно в чин подполковник.

На 24 юни черната кутия на самолета беше намерена на дъното на Черно море и извадена с подводен робот. Стана ясно обаче, че тя е частично повредена от водата и има лентов кабел за подмяна, а поставянето на нов крие риск от компрометиране на информацията. По тази причина военните препоръчаха да се потърси съдействие от производителя.

Има ли виновни за загубата на подполковник Валентин Терзиев и кои са те, ще решава военната прокуратура.

Вижте още в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК