Военната прокуратура ще търси причината за падането на изтребителя МиГ-29

Версията, че падането на самолета не е само пилотска грешка подкрепи и служебният министър на отбраната

16.07.2021 | 18:09 Редактор: Юлия Христова

Подполковник Валентин Терзиев не е виновен за падането на изтребителя Миг-29 във водите на Черно море, това заявиха и премиерът, и министърът на отбраната в коментар за изнесения доклад от Военна полиция за авиоинцидента от 9 юни. Определиха причината за този развой на събитията като комплексна, както и че разследването продължава.

След доклада на Военна полиция - Военната прокуратура ще търси вината за падането на изтребителя МиГ-29.

"Това в никакъв случай не е пилотска грешка, това е комплексен проблем, който се получава в една комплексна среда за една сложна професия като тази на пилота и изтребителя", каза служебният министър-председател Стефан Янев.

Версията, че падането на самолета не е само пилотска грешка подкрепи и служебният министър на отбраната. 

"Разполагате с явната версия на доклада, както вече имах възможност да кажа, има и друга версия, която е класифицирана на този доклад", посочи служебният министър на отбраната Георги Панайотов. 

А началникът на отбраната разкри неизвестна до момента за обществото част от доклада.

"Докладът е обективен, но това, което искам да кажа е че основните и съпътстващи причини, ние като военно ръководство сме ги изтъквали ежегодно в докладите за състояние на отбраната, системното недофинансиране, проблемите с нальота, рисковата среда, в която работим, това за мен е основното", обясни началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов. 

Министърът на отбраната даде пример и относно основната версия за катастрофата – загуба на пространствена ориентация. 

"За загубата на пространствена ориентация, преди 2 години над Япония катастрофира самолет Ф35 - най-модерният изтребител в света, причината за катастрофата е загуба на пространствена ориентация", допълни Панайотов. 

Началникът на отбраната заяви, че вече са възстановени полетите на изтребителната ни авиация. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК