Евродепутати: Корупция, безнаказаност, неравенство и лошо управление в България

Бедността е шокираща, отчетоха представителите на ЕП

24.09.2021 | 18:51 Редактор: Жаклина Иванова

Корупция, безнаказаност, неравенство и лошо управление – това са изводите на делегацията от евродепутати, която беше на посещение в България, за да провери спазва ли се върховенството на закона.

Те са провели срещи с представители на различни институции, включително с главния прокурор, но не са получили задоволителни отговори за ситуацията у нас.

7 евродепутати и 16 експерти от Европейския парламент дойдоха в България, за да проучат на място спазват ли се върховенството на закона и свободата на медиите. Ръководителят на групата евродепутатът-  Софи Ин'т Велд, не заяви директно, "прокуратурата блокира върховенството на закона", но има проблем, който, според нея и колегите ѝ се крие в монопола на държавното обвинение при започването на производства и разследвания.

А това дава възможност на главния прокурор по свое усмотрение да не започва разследвания по определени случаи, което е тревожно.

Пред Bulgaria ON AIR Софи Ин'т Велд посочи, че мониторингът ще продължи.  

"Още известно време ще продължи мониторингът на България. Не искам да кажа постоянно, защото идеята е в един момент вече да не е необходимо. Този мониторинг ще продължи още няколко години, но това е послание към българския народ, че сме заедно, че сме тук с вас, за да подкрепим усилията да се направи реформа в България", подчерта тя.

И е категорична, че Европейската комисия трябва да действа по-решително спрямо страната ни.

"Поведението на ЕК е по-сдържано. Комисията не е отговорна за това да се бори с корупцията на място, но тя може да активира много инструменти. Тя прави мониторинг в България от началото и трябва да отбележим, че проблеми, които са констатирани и преди, съществуват и сега. Дори някои са по-лоши. Надявам се, че комисията ще бъде по-строга при прилагането на критерии. Тя го направи за Полша и Унгария и това ми дава надежда, че и в България ще бъде такава", уточни Софи Ин'т Велд.

Санкциите по закона "Магнитски" са ясен сигнал.

"Мисля, че това ще е като будилник за ЕК. Надявам се комисията ще бъде по-решителна по отношение на България", каза още Софи Ин'т Велд.

Бедността в България също е шокираща за евродепутатите. Те подчертаха, че тя е резултат и от лошо управление

И въпреки че европейската делегация вижда прекалено много безнаказаност за корупцията, вижда и надежда.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК