Разбиха схема за фалшиви ТЕЛК-ове в Силистра, арестуваха петима лекари и посредник

За фалшивите документи хората заплащали сумата от 300 лева

24.09.2021 | 16:17 Редактор: Георги Донков

Схема за фалшиви ТЕЛК решения разбиха в Силистра. Задържани са петима лекари и посредникът в схемата. Иззети са множество документи и големи суми пари.

Досъдебното производство било образувано във връзка с издаването на ТЕЛК решения на хора в предпенсионна възраст. Желаещите да се сдобият с фалшивите документи заплащали сумата от 300 лева на посредник, който от своя страна ги предавал по веригата

"Касае се за издаване на документи с неистинско съдържание. Дава основание за използването им от лица с оглед завишаване на процента на трайната временна нетрудоспособност. При евентуално тяхно пенсиониране по време на валидност на ТЕЛК- решението, могат да вземат високия процент инвалидна пенсия", каза Трифон Бойчев от отдел "Икономическа полиция". 

"Бяха обезпечени голям брой писмени доказателства като ТЕЛК решения, документация, празни бланки. Сумата от 25 000 лева от различните лица, у които бяха извършени претърсванията", обясни Теодор Желев от Окръжната прокуратура в Силистра. 

В хода на операцията са били претърсени 6 адреса и са били задържани шестима души 

"Единият, от тях е подбудител и организатор. Бяха задържани и трима лекари, издали съответните документи с невярно съдържание.  Беше задържан председателят на ТЕЛК-комисията към МБАЛ – Силистра, както и лекар от ТП на НОИ", уточни Трифон Бойчев.

От иззетите 25 000 лева, 300 са били непосредствено предадени от посредника на един от лекарите. Разследването по случая продължава.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК