МО: Няма пилотска грешка при инцидента край Шабла от страна на подп. Терзиев

Вътрешното разследване се бави по препоръка на прокуратурата

24.09.2021 | 14:13 Редактор: Елеонора Танева

Министерството на отбраната е приключило разследването на катастрофата с МИГ-29, при която загина пилотът - подполковник Валентин Терзиев. От там са категорични, че причината за инцидента не е пилотска грешка. Министър Георги Панайотов обясни, че такава би била, ако пилотът осъзнава в каква ситуация е, но не е предприел действия. Според разследващите обаче до последно пилотът не е осъзнавал в каква ситуация се намира. 

"Направихме всичко, което е по силите ни, законът повече не ни дава права. Служебната проверка ще започне след разрешението на прокуратурата", обясни министър Панайотов.

Той допълни, че цялата информация, която е извадена от платката при разчитането в Русия, потвърждава данните от доклада на Военна полиция. "Загуба на пространствена ориентация е причината за инцидента", уточни военният министър. 

На срещата присъстваха съпругата и синът на загиналия пилот подполковник Валентин Терзиев. 

"Искам да подкрепя всички от авиобаза "Граф Игнатиево", летателната дейност трябва да продължи. С който и друг това да се беше случило, Валентин Терзиев щеше да иска да продължи", заяви през сълзи Димитрина Попова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК