Д-р Брънзалов: Пандемията нито е стигнала пика си, нито е в платото

Ваксинирани се заразяват с Делта варианта, но го карат леко

24.09.2021 | 09:10 Редактор: Елеонора Танева
Д-р Брънзалов: Пандемията нито е стигнала пика си, нито е в платото

70 на сто лекарите в България са ваксинирани, 20% са преболедували. Това съобщи зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

В момента 26 на сто от болничните легла са свободни за Ковид болни. Държавата трябва да е готова да посрещне болните през идващите месеци, защото пандемията не е стигнала нито пика си, нито е в платото, посочи заместник-председателят на УС на БЛС

По думите му в момента има един голям проблем - Ковид зоните не работят.

"Необходими са не 150, а 1500 Ковид зони. Затова болните от Смолян да знаят отсега, че трябва да си плащат лекарствата за коронавируса, при тях този модел не работи. В 8 области няма изобщо подобни центрове", посочи д-р Брънзалов пред БНР.

Според него НЗОК трябва да разшири пакета от изследвания за проследяване на пациентите с Ковид-19 като се добави изследването за съсирването на кръвта. 

Д-р Брънзалов подчерта, че 40% от неговите пациенти са ваксинирани срещу Ковид-19.

"Моите пациенти, които се ваксинират и виждат защитата, вече ме питат за трета бустерна доза. Разбира се, има такива, които са на другия полюс и не желаят да се ваксинират. Но имам и ваксинирани, които се разболяха впоследствие, те изкараха много леко Делта варианта, това са само трима разболели се. А аз имам много пациенти", сподели практиката си д-р Брънзалов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК