МЗ каза кога пуска безплатните ваксини срещу сезонен грип

230 000 български граждани ще имат достъп до безплатните противогрипни ваксини

23.09.2021 | 15:46 Редактор: Елеонора Танева
МЗ каза кога пуска безплатните ваксини срещу сезонен грип

230 000 български граждани на и над 65 години могат да се ваксинират срещу сезонния грип безплатно. Ваксините ще са налични след средата на октомври и ще ги поставят общопрактикуващите лекари.

Допълнително, след началото месец октомври, в аптечната мрежа ще бъдат осигурени още около 160 ваксини срещу сезонния грип, уточняват от Министерството на здравеопазването.

От там уточняват, че сезонният грип миналата зима е бил по-слаб заради въведените мерки за ограничаване на Ковид-19. Носенето на маски, недопускането струпване на хора в затворени помещения, спазването на стриктна лична хигиена и честата дезинфекция на повърхности ограничи рязко респираторните заболявания, в т.ч. и сезонния грип, допълват от МЗ.

Експерти са убедени, че през предстоящия грипен сезон грипните вируси ще си взаимодействат с нови варианти на SARS-CoV-2. Допълнително, поради слабото разпространение на грипните вируси през изминалия сезон сега повече хора ще са податливи на заболяване.

Ваксиниране срещу Ковид-19 и сезонен грип

Съгласно Кратката характеристика на продукта ваксината срещу Ковид-19 се прилага в отстояние от 14 дни от друга ваксина.

Грипът е сезонна инфекция и трябва да се ваксинираме преди неговото идване. Ковид-19 е пандемия, а ваксинацията срещу коронавирусната инфекция е възможна през цялата година, уточняват от Министерството на здравеопазването.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК