Жители на Копривщица излязоха на протест заради проблеми с водата в града

С плакати "Искаме чиста вода" протестиращите настояха за решение на проблема

22.09.2021 | 18:42 Редактор: Жаклина Иванова

Блокада на Подбалканския път. Жители на Копривщица протестираха заради проблеми с водопреносната мрежа в града. Местните са писали стотици писма до институциите, но няма решение на проблема.

Десетки жители на историческото градче се събраха в 11:00 часа в знак на недоволство срещу ВиК мрежата в града им.  С плакати "Искаме чиста вода" жителите настояха за решение на проблема, който съществува още от 60-те години. Според хората дори при малък дъжд, канализацията не може да поеме насъбралата се вода, а качеството ѝ е критично.

"Настояваме да се промени инфраструктурата в частта водоснабдяване и канализация. Мрежата е остаряла, тя е с етернитови тръби, които са вредни за здравето на човека. Много хора в Копривщица загубиха живота си именно заради тези тръби. Неслучайно жителите ходят да наливат вода за питейни нужди", сподели участникът в протеста Николай Андреев.

"Много се вълнувам, защото съм една от онкоболните в гр. Копривщица. В Копривщица има много онкоболни, много повече от коронавируса, вследствие на тази вода", обясни участникът в протеста Таня Златарева.

До момента жителите на града са събрали 1200 подписа в подкрепа на исканията им, изпратени до всички институции в общината и държавата.

"Няма институция, до която не сме писали. Всички бягат от отговорност. Прехвърлят ни от едно на друго място и реално нищо не се случва", каза кметът на Копривщица Бойка Дюлгерова.

Подбалканският път беше затворен повече от два часа, като при автомобили протестиращите им правиха място, за да преминат.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК