Пречиствателната станция в Сребърна се руши, отходните води се вливат в септични ями

Местните жители са принудени да използват септични ями и да чупят колите си по разбитите улици

18.09.2021 | 14:23 Редактор: Жаклина Иванова

Пречиствателната станция в силистренското село Сребърна се руши от години. Причината е недостиг на средства за довършването ѝ. Така местните жители са принудени да използват септични ями и да чупят колите си по разбитите улици на селото.

Преди две десетилетия Община Силистра разработва проект за изграждане на канализация в село Сребърна. Улиците се разкопават, полагат се 13 километра тръби, а през 2009 година с държавни пари е изградена модерна пречиствателна станция, която обаче така и не заработва.

"Направиха тогава 72-часови проби, работеше всичко, затвориха я и я оставиха. Цялото село е разкопано", обясни кметът на село Сребърна Георги Иванов.

Съоръжението не получава акт 16, тъй като тогавашното правителство не превежда средства за довършителните работи. В момента отходните води на селото се вливат в септични ями.

"Накараха хората да се вържат към канализацията, хората се вързаха, но след няколко месеца забраниха със заповед да се използва канализацията", добави още Иванов.

"Беше един огромен проблем. В кой век живеем, че да използваме септични ями?", попита Елеонора Георгиева.

"Имаме нужда от канализация. В 21 век да се живее със септични ями не е  удобно и не е хигиенично", каза потърпевшата Ивелина Тодорова.

Това е и причината част от домакинствата да пренебрегват забраната и да използват канализацията. Местните власти обаче твърдят, че отпадните води не се изливат в езерото. На наше запитване от Община Силистра отговориха, че към каналните помпени станции са изградени попивни ями, които периодично се почистват от ВиК. Заради незавършената пречиствателна станция улиците в селото остават разбити и осеяни с дупки. Така местните жители са принудени да трошат колите си, а лошата инфраструктура отблъсква туристите.

Хората в Сребърна са категорични, че пречиствателната станция трябва да бъде завършена, за да може Сребърна да се върне на туристическата карта на България.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК