Изненадите на времето: До дни ни чака циганско лято

Термометрите през уикенда ще показват 30 градуса

21.09.2021 | 15:47 Редактор: Елеонора Танева

България е под влиянието на студен фронт, който донесе силни гръмотевични бури. 

В Ловеч снощи за около 30 минути паднаха над 13 литра дъжд на квадратен метър. В областната дирекция на МВР в Ловеч са подадени около 20 сигнала за паднали дървета. Няма пострадали хора. Най-значителни са щетите в квартал "Гозница", където силният вятър повреди дори електропреносната мрежа.

"В самия град има съборени стълбове на уличното осветление. С тази скорост вятърът отнесе части от покриви, щети има и по училище "Христо Никифоров", където беше откъсната част от металната обшивка на покривната конструкция, откъснати са част от ламарините на беседка в детска ясла в квартал "Червен бряг". Нарушено е електрозахранването на социалното жилище, което е в квартал "Гозница", обясни заместник-кметът на Община Ловеч Даниел Колев. 

Бурята премина и над Черен бряг. На места поривите на вятъра достигнаха до 70 км/ч. 

Необичайно силен вятър в тополовградското село Орлов дол нанесе щети на къщи и селскостопански постройки. Пострадали хора няма. Има повредени покриви на сгради и паднали стълбове, а токът спря. През следващото денонощие преносът на по-студен въздух от север продължава и на места пак ще вали.

"Този път преваляванията няма да са така интензивни и с мощни явления като гръмотевични бури и силни ветрове", обясни климатологът д-р Симеон Матев.

Настъпването на астрономическата есен ще донесе максимални температури между 15 и 20 градуса. Сряда и в четвъртък ще бъдат най-студените дни за този месец, но за петък синоптиците обeщават лятото да се завърне.

"От петък ще започне осезаемо затопляне, градусите ще стигнат 20, а в събота и неделя до 30", уточни Матев.

Топлото време ще се задържи поне до края на септември. 

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Илиев
преди 2 години
Ст. Цалова,яви се опреснителен курс по синоптика,ограмоти се,за да не изглеждаш нахална в очите на зрителите,като ползваш само изписаното върху телевиз. камера.Няма друга нейна колежка от много вече телевизии у нас,която да не поглежда към картата с атмосферните градуси. Научи наизуст 35-40 думи само,за да си като колегите си от другите телевизии. Сигнализирай за неуместен коментар