Министър Белчев: Ще има достатъчно средства за подготовката за зимния сезон

Готовността за протестни действия остава, заявиха от браншовата камара "Пътища"

17.09.2021 | 18:35 Редактор: Юлия Христова

Работна група ще работи за потушаването на напрежението между пътния бранш и държавата, заради неизплатените пари. Това стана ясно на среща в Министерския съвет, свикана от служебния премиер Стефан Янев.

След протестите на пътния бранш  и само ден след клетвата на служебното правителство последва среща при премиер. На нея беше взето решение да бъде създадена работна група. Тя намери начин как да бъдат разплатени дължимите към пътностроителните и пътноподдържащите фирми над 700 милиона лева, от които 222 милиона вече са фактурирани, но не и платени.

"Готовността за протестни действия остава, но докато съществува и минималната възможност за диалог, ще призовем нашите членове да не участват и да не извършват протестни действия", каза председателят на браншовата камара "Пътища" Стефан Чайков.

А за да не се разчита на резерви, министерски постановления и гадаене дали ще бъде платено на фирмите за извършената работа, регионалният министър Виолета Комитова предупреди, че  такова перо трябва да бъде предвиденно в държавния бюджет. 

"Ако на нашата държава са й необходими милиард и нещо средства за текущ ремонт и поддръжка на пътищата, смятаме, че това трябва да бъде заложено в бюджета за 2022 година. Такива са данните за последните 4 години. Смятаме, че това ще намали стреса в нашите строителни фирми", обясни министърът на регионалното развитие Виолета Комитова. 

В началото на срещата премиерът Стефан Янев заяви, че с ремонта и изграждането на пътища у нас има системен проблем. 

"Преди началото на зимния сезон трябва да сме наясно и да имаме представа и решение как точно ще се извърши поддръжката на пътищата и необходимата организация за целта", министър-председателят Стефан Янев.

"Благодарение на актуализацията на бюджета – няма да има стрес върху ресурса, ще има достатъчно средства, за да започне подготовката за зимния сезон", заяви министърът на финансите Валери Белчев. 

100 милиона лева гласува 46-тото Народно събрание в актуализацията на бюджета за поддръжката на пътища през зимата. А след срещата пътният бранш изрази задоволство.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК