Обмисля се енергийните дружества да предлагат специални продукти за едрия бизнес

Всички получени предложения ще бъдат анализирани в най-кратък срок

17.09.2021 | 18:23 Редактор: Юлия Христова

Кабинетът готви мерки за бизнеса заради рекордните цени на електроенергията през последните месеци. Това обяви министърът на енергетиката Андрей Живков. Според бизнеса, индустрията няма да издържи дълго на ценовия натиск, затова са отправили конкретни предложения към държавата.

Според Живков има паника на пазарите на енергия в целия Европейски съюз, която се пренася и у нас. ТЕЦ "Марица Изток 2" работи на пълна мощност, с изключение на два блока, които са в ремонт.

Как да се намалят негативите за бизнеса беше обсъдено на среща между министъра на енергетиката Андрей Живков, заместник-министъра Мирослав Дамянов, представители на енергийно-интензивната индустрия, търговци на ток, синдикални организации, КЕВР, БЕХ и други експерти. 

Сред обсъжданите мерки министър Живков открои също и възможни промени в правилата за търговия на борсата. Всички получени предложения от страна на бизнеса ще бъдат анализирани в най-кратък срок, така че да бъде намерено общо решение, което е приемливо и от гледна точка на европейските нормативи.

"Мерките са за подпомагане на бизнеса, промяна на някои правила на борсата, за да ограничим някои злоупотреби там", заяви министърът на енергетиката Андрей Живков.

"За съжаление цените са в шокови нива, няколкостотин милиона евро, които трябва да спечели стопанското потребление, за да може да плати тези високи ценови нива", коментира Константин Стаменов, председател на УС на БФИЕК.

Снимка: Министерство на енергетиката

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК