Какво печелят хората, които се правят на инвалиди с фалшиви ТЕЛК решения?

Ако има търсене – винаги ще се намери кой да го предложи, коментира председателят на БЛС

17.09.2021 | 18:09 Редактор: Елеонора Танева

Поне година лекари са издавали фалшиви ТЕЛК решения на мними инвалиди, които са източвали държавата. Толкова е продължило разследването на три столични болници, преди да се стигне до арестите на медици и посредници. Белезници щракнаха на ръцете на общо 7 души, които издавали фалшиви документи. 

"Касае се за фалшиви, неистински ТЕЛК решения и по този начин е ощетявана държавата с милиони левове", заяви главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Трима от задържаните са медици, които работят в три различни здравни заведения, сред тях Първа и Четвърта градска болница. 

"Лицата, които са задържани, са лекари, които са участвали в ТЕЛК комисиите и посредници", добави главният секретар на МВР.

Лекарите искали средно по 1000 лв. за фалшива инвалидност. Колкото по-висок бил нейният процент обаче – толкова по-голяма била тарифата. Директорите на лечебните заведения научиха за проверките от медиите. 

"Днес разговарях със служителите от ТЕЛК, проверили са кабинетите, където работят колегите, проверили са документите, но какво са иззели - не знам", заяви доц. Аркади Иванов, директор на IV градска болница.

В лечебното заведение има две ТЕЛК комисии. В тях работят по четирима души, които са дългогодишни служители на лечебното заведение.

"Единият ТЕЛК работи в момента. Другият работи, като единият от шефовете отсъства. Те са териториално към нас единствено и ние ги назначаваме като служители. Оттук нататък целият контрол върху дейността им е разпределен между МЗ и НОИ", уточни доц. Иванов.

От Министерството на здравеопазването отказват да разкрият повече подробности. 

"Не можем да коментираме казуса, той е в ръцете на хората, които правят разследване. Мерки срещу такива неща ние винаги приветстваме. Това вреди на имиджа на цялата система", лаконичен беше зам.-министърът Димитър Петров.

Това е поредният случай на разкрита схема за фалшиви ТЕЛК решения през последните години. През 2019 г. бяха задържани петима души, продавали документи за нетрудоспособност, а тарифата беше подобна – между 1000 и 3000 лв. на лице.

"Ако има търсене – винаги ще се намери кой да го предложи, не плащат осигуровки, получават помощи от държавата, безплатен градски транспорт, има привилегии. Самият факт, че има хора, които са готови да платят по 1000 лв. за такова свидетелство – показва, че се сдобиват с достатъчно неща, които да си заслужават риска", коментира председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров.

По схемата са разпитани десетки свидетели, а разследващите не изключват възможността да бъдат проверени и директорите на трите здравни заведения.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК