Ресторантьорите побесняха заради мерките: Играят си с нас и със семействата ни

Протестиращите настояват за компенсации за загубите, които ще претърпят

16.09.2021 | 19:16 Редактор: Жаклина Иванова

Собствениците на заведения изразиха категоричното си несъгласие с преназначаването в новия служебен кабинет на здравния министър Стойчо Кацаров и на министърът на туризма Стела Балтова.  В тяхна позиция се казва, че това е израз на безпрецедентна арогантност и политическо безхаберие. А десетки представители на ресторантьорския бизнес протестираха пред сградата на Областната администрация в Бургас.

"Искаме да работим!". Протестът премина под надслов "Бизнесът отвръща на удара". Въпреки силният летен сезон, собственици на заведения по морето са категорични, че няма да оцелеят при новите Ковид ограничения.

"Силният летен сезон беше месец август. Един месец няма как да компенсира една година и половина на не работа или на частична работа", посочи председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

"Заявяваме, че сме живи, че ни има и настояваме за своите права. По никакъв начин това заявяване не е политически протест", каза собственикът на ресторант Георги Мицов.

"Веднъж ни затварят с детските градини и ясли, след това ни затварят със заведенията. Играят си с нас и със семействата ни", каза собственикът на детски център Иво Радев

"Огнища има на всевъзможни места. Какво се случва на тези места!? След един месец сигурно ще ни кажат затваряме и ресторантите, защото те са виновни", сподели управителят на ресторант Манол Тодоров.

В протеста се включиха и собственици на сватбени агенции, диджеи и представители на детски центрове.

"Когато сватбените тържества се намалиха на до 30 души, всички събития за септември месец отпаднаха", обясни диджеят Иван Тодоров

Протестиращите настояват за компенсации за загубите, които ще търпят в следващия месец и половина – времето, в което ще важат мерките против Ковид-19.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК