Новите лица в служебния кабинет: Ще продължи ли "промяната"?

Трима нови министри поемат постовете в Министерството на икономиката, на финансите и на транспорта

16.09.2021 | 19:07 Редактор: Жаклина Иванова

Трима нови министри поемат постовете в Министерството на икономиката, на финансите и на транспорта. Валери Белчев заема поста на Асен Василев. Както и предшественика си, той е възпитаник на "Харвард". Бил е във Фонда на фондовете във второто правителство на ГЕРБ, но е освободен. Има 15-годишен опит във финансовия сектор. Бил е сътрудник в парламентарната икономическа комисия. А през 2014-та се присъединява към Българската банка за развитие.

"Стъпвам на една по-добре работеща платформа. В това министерство съм имал удоволствието да работя в една от сателитните структури. Имам наблюдения - разполага с изключителен човешки капитал, преживяло е скрити напрежения. Наистина съм уверен във възможностите на хората тук и нямам притеснения за това, че всички предизвикателства, които ще дойдат, ще бъдат посрещнати", категоричен е служебният министър на финансите.

И жена влиза в министерството на икономиката. С китка здравец – така Кирил Петков посрещна досегашния си съветник Даниела Везиева.

"Аз имам пълно доверие на Даниела, че промяната, която започнахме заедно, ще я продължим. Президентът показва, че това, което се случи досега, е в посоката, в която и той вижда нещата", коментира бившият министър на икономиката.

Везиева заяви, че ще продължи работа в посока на промяната.

"Надявам се да оправдая цялото това доверие. Отговорността е сериозна. Отговорността да се върнем към нормалността, към онези принципи и ценности, които позабравихме през годините. Предстои ни да продължим и дори да се опитаме да надскочим това, което постигна досегашният екип", уточни тя.

Везиева е заемала мениджърски и ръководни длъжности в областта на банковата и консултантската дейност. Три години до 2017 г. е заместник-министър на икономиката. Била е съветник в кабинета на председателя на Комисията за финансов надзор.

А третото ново лице в служебния кабинет е това на министъра на транспорта. В стола на Георги Тодоров сяда Христо Алексиев. Той е икономист и експерт в транспортния сектор.

"Всеки трябва да даде своя принос за подобряването на състоянието на страната", посочи служебния министър на транспорта.

Алексиев е министър в служебен кабинет за втори път. Първият път е с премиер Огнян Герджиков. Работил е като експерт в кабинета на министъра на транспорта, икономически експерт и консултант по проекта за изграждане на интермодален контейнерен терминал в Пловдив. Сред приоритетите му е ускоряването на проектите за ЖП коридори, пътищата и цифровите магистрали.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК