Бивш вицепремиер: Не очаквам ЕК да одобри Плана за възстановяване на България

"България непрекъснато се срива в класациите за икономическа свобода", заяви Даниела Бобева

14.09.2021 | 23:21 Редактор: Здравко Черкезов
Бивш вицепремиер: Не очаквам ЕК да одобри Плана за възстановяване на България

Планът за възстановяване и устойчивост на България да не бъде приет лесно и бързо. Това е очакването на Даниела Бобева – финансист и икономист, бивш вицепремиер, което тя сподели в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според Бобева, България ще срещне трудности и причините за отлагане на приемането на плана, са подобни на тези, с които се сблъскаха Унгария и Полша в Европейския парламент и Европейската комисия.

"Там се поставиха въпроси за държавността, корупцията и как се използват европейските фондове", каза Бобева.

Според нея България е "твърде зелена" и неподготвена за прехода към Зелена и екологична икономика. Същевременно страната ще е една от най-засегнатите, защото освен енергетиката, новите изисквания ще засегнат много и различни отрасли на икономиката. Те са най-вече транспорта, селското стопанство, някои отрасли от индустрията.

"България непрекъснато се срива в класациите за икономическа свобода", каза икономистът. Тя сподели и наблюдението, че макар всички партии в сегашния парламент да са съгласни, че административната тежест върху бизнеса в твърде голяма, служебното правителство не е направило нищо в тази посока. Промени са били необходими, защото "това направи последното редовно правителството е да създаде много нови режими, въпреки, че е премахнало някои от действащите. Така се стигна до влошаване на бизнесклимата", обясни икономистът.

По думите ѝ, повечето от тежестите са свързани с подзаконови нормативни актове – т.е. могат да се направят промени само с министерски заповеди.

"Това са мерки, които се отразяват в международни показатели като Doing business и показателите за средата за инвестиции. Не е толкова сложно и е възможно да се случи в рамките на служебно правителство", каза тя.

Според Бобева сегашният парламент е започнал дискусията за пенсиите и пенсионната система, която отдавна е трябвало да се случи и следващият парламент ще може да "капитализира този политически дебат".

Гледайте целия разговор в BloombergTV.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК