Киберексперт: "Преброяване 2021" можеше да струва 10 пъти по-скъпо

Няма извличане на лични данни от системата, увери Спас Иванов

13.09.2021 | 21:55 Редактор: Здравко Черкезов

"България страда от особен нихилизъм, където винаги търсим нещо черно. Основният портал на "Преброяване 2021" беше опазен, но НСИ предоставя доста други услуги, които работят с една и съща инфраструктура. Хакерите започнаха да атакуват другите услуги и забавяйки тяхната работа, забавиха работата на сайта за преброяване", обясни експертът по киберсигурност Спас Иванов в "Денят ON AIR".

По думите му хакерската атака демонстрира "типично поведение на система, която не е могла да бъде докрай защитена". Ако от НСИ обаче бяха изразходвали допълнително средства за защита на цялата инфраструктура, щяха да бъдат обвинени в разхищение, смята Иванов.

"Преброяването можеше да излезе десетократно по-скъпо. Разбира се, имаше варианти да се помисли, че винаги се получават такива нелепи ситуации", призна експертът по киберсигурност. 

По-рано стана ясно, че НСИ възнамерява да удължи срока за регистрация, което, според Иванов, би трябвало да успокои населението. Той също така увери, че няма изтичане на лични данни.

"Когато става въпрос за извличане на данни, тогава хакерската атака трябва да мине възможно най-незабелязано. Тя щеше да е толкова безшумна, че да не се предизвиква паника, вместо всички очи да са вторачени в тази система", каза Спас Иванов.

Според него подкопаването на доверието в преброяването има политически нюанс, но не може да го докаже. "Това не е атака на хлапета, които си играят с компютри", категоричен е той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК