Онлайн преброяването: След няколко предполагаеми атаки сайтът заработи

Опасност за данните на хората, които все пак са успели да се преброят онлайн, няма

09.09.2021 | 18:56 Редактор: Юлия Христова

Председателят на Националния статистически институт ще бъда извикан, за да даде обяснения за проблемите с електронното преброяване, пред комисията по дигитализация в парламента. Преброяването по интернет започна в понеделник и оттогава е съпътствано от множество проблеми, а заради хакерски атаки достъпът беше и временно спиран. 

Още с пускането на електронната система „Преброяване 2021“ на 6 септември, системите се сринаха няколко пъти, а вчера достъпът до платформата беше временно спрян. От Националния статистически институт посочиха, че проблемите са дължат на поредица от целенасочени хакерски атаки.

"Това са опити за задръстване на трафика в интернет каналите, по които се обслужва системата. Зловреден трафик се нарича, който в един момент препълва канала за интернет услугите", посочи Диана Янчева. 

Според IТ експрета Тони Герасимов обаче обяснението на НСИ не звучи правдоподобно. 

"Да твърдят, че имат 250 гигабита трафик към тях е меко казано несериозно. При положени, че в България входящите трасета, международни, са няколко битови трасета. Тоест, ако е било хакерста атака, няколко трасета е трябвало да са пълни", заяви той. 

Той е на мнение, че системата не е била подложена на хакерска атака, а проблемите са дошли от редица допуснати греши, включително не достатъчно тестове. 

"Беше грешка да сложат талокова малко време за работа на системата -10 дни. Трябваше да оставят повече време. Както при пускането на други системи. Примерно преди години при пускането на системите за детските градини  отново имаше претоварване", допълни събеседникът.

От Националния статистически институт също са отчели пропуск, който вече е отстранен.

"Това, което отчетохме ние при първото препълване е, че сайтът на преброяването беше отворен и за чужди IP адреси и оттам са се получили атакитите", уточни Янчева. 

Опасност за данните на хората, които все пак са успели да се преброят онлайн няма, уточниха от Националния статистически инситути. 

"Никаква опасност няма за данните, както ви казах това е още на първата степен на защита. Има още три степени. Те въобще не стигат до самата система", смята тя. 

Експертите също смятат, че няма риск за информацията, но ситуацията от последните дни е била пореден пример за некачествено изпълнение. 

"Има много примери в България за добри идеи за системи, чието изпълнение е под всякаква критика. Това е поредният", поясни Тони Герасимов. 

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК