Увеличават се инсултите при младите, нямаме ендоваскуларни центрове

Ендоваскуларното лечение може да предотврати фатален край

12.09.2021 | 19:00 Редактор: Искра Ангелова

Зачестяват случаите на мозъчни инсулти при по-млади хора. За това предупреждават експерти, но обясняват също че немалка част от от тях биха могли да бъдат предотвратени или лекувани, ако се изградят повече центрове за лечение на сърдечно-съдови заболявания. 

В операционната зала на болница "Св. Анна" неврохирургът д-р Алиовски оперира 2 жени, страдащи от аневрзими, през крака. Това е възможно чрез ендоваскуларна терапия, която позволява по-бързо възстановяване след интервенцията.

"Това бяха две пациентки, които са имали кървяли аневризми в последните 2 седмици. Бяха подготвени преди интервенцията с лекарства, които разреждат кръвта. Бяха поставени 2 стента в мозъка, с които се отклонява потокът и повече кръв в тези аневризъм, разширения на съдовете, няма да влиза", каза той.

Ендоваскуларното лечение може да предотврати фатален край при инсулт, стига пациентът да бъде навреме транспортиран до такъв специализиран център. В България обаче едва сега започва организация по създаването на ендоваскуларни центрове. Те са само 3 -  в София и Варна, обучените специалисти също са малко.

"Там имаме дефицит. т.е. трябва да бъдат обучени, бих казал поне 5 пъти по толкова, за да настигнем Чехия. В момента има може би два или три активни центъра, може би във Варна. Статистиките все още са далеч от желаното, т.е. приложимостта на лечението е далеч от средноевропейските норми", каза проф. Иво Петров.

На ден в България се регистрират средно 100 случая на мозъчни инсулти, или около 35 000 на година. От тях 7000 завършват с летален изход. Като за последната една година са скочили инсултите при по-млади хора. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Увеличават се инсултите заради т.нар. ваксини на Шмайзер и Мародерна. Още нищо не сте видяли. И ще продължават да крият че голяма част от ваксинираните *** оти ще се борят с тромбове, ако изобщо им е даден шанс да се борят. Сигнализирай за неуместен коментар