Реформаторският блок иска екшън план за газовите доставки

Поводът е заплахата на Газпром да спре доставките на природен газ към Европа.

04.03.2014 | 17:12 Редактор: Мариета Иванова
Реформаторският блок иска екшън план за газовите доставки

От Реформаторския блок призоваха управляващите да изготвят екшън план за газовите доставки в случай, че Газпром изпълни заканата си да спре доставките на природен газ за Европа в отговор на натиска на Запада върху Русия заради Украйна.

Реформаторите изразиха днес и съмнение, че изборът на фирмите подизпълнители за българското трасе от газопровода „Южен поток”, не е бил прозрачен.   Поводът е уклончивият отговор на Икономическото министерство за договорите, свързани с конкурса. Те се съхранявали и в Българския енергиен холдинг.

„Затова ние решихме да потърсим правата върху тази документация по съдебен път”, заявиха от Реформаторския блок.

Софийският административен съд е поискал от Икономическото министерство  опис на всички документи, които касаят „Южен поток”, към месец март, заяви Мартин Димитров пред журналисти.

Според Реформаторите кризата в Украйна е сигнал, че България има нужда от кризисен план и алтернативни източници на газ въпреки, че редица експерти коментираха, че при евентуално спиране на доставките на газ от Русия за Европа у нас няма да се повтори кризата от зимата на 2009.

Данните на Министерството на икономиката и енергетиката сочат, че ако бъде прекъсната доставката на природен газ от Русия към Европа, домакинствата и малките фирми ще бъдат осигурени за около месец и половина, докато индустриалните потребители няма да има на какво да разчитат.   Вътрешните нужди ще могат частично да се задоволят от запасите в Чирен и от местен добив.

Репортаж на Златина Коцева и Тодор Тодоров.