Преди 15 септември - готови ли са училищата за всички възможни сценарии?

Тържествата за началото на учебната година ще се проведат присъствено, реши МОН

10.09.2021 | 23:35 Редактор: Калина Донкова

По-рано днес стана ясно, че тържествата за 15 септември ще бъдат присъствени и на открито, но по различно време за отделните випуски.

Директорите трябва да създадат организация за „стъпаловидно“ начало на празненствата в зависимост от броя на учениците в съответните класове, става ясно от заповед на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков.

Преди дни беше решено и, че учениците до четвърти клас включително няма да носят маски в класните стаи. Освободени от маски ще бъдат и децата от предучилищните групи в училищата. 

Задължителни през целия учебен ден и на цялата територия на училището остават маските за всички останали ученици, както и за тези от началните класове в междучасията и в общите пространства на сградата.

Засега услията за присъствена форма на преподаване изглеждат категорични, но при влошаване на епидемичната обстановка, съвсем възможен е сценарият за ново преминаване към онлайн обучение.

Готови ли са училищата и подготвени ли са учлителите за всички възможни варианти? Колко страда учебният процес от неяснотите около пандемията - разговор по темата в предаването "Директно" с директора на Испанската гимназия в София Зорница Йончева и Нели Кочева от Фондация "Заедно в час".