Пандемията промени търсенето - повече бельо и пижами, по-малко ризи и костюми

Текстилният бранш е един от най-засегнатите от Ковид условията

09.09.2021 | 13:20 Редактор: Десислава Атанасова
Пандемията промени търсенето - повече бельо и пижами, по-малко ризи и костюми

Текстилният бранш е един от най-засегнатите от Ковид пандемията, независимо че не е затворен с акт на държавата. Секторът е изключително експортно ориентиран, а в държавите, за които работят българските фирми бяха наложени сериозни ограничения, което попречи на веригите за доставки. 

Това заяви пред телевизия Bloomberg Йордан Беловодски, изпълнителен директор на Българската асоциация за текстил, облекло и кожи.

"Последните няколко месеца се наблюдава някакво раздвижване, но все още сме много далеч от нивата, които държахме преди кризата. Има поръчки, но те са в ограничено количество, а тяхната цена е сериозно намалена", поясни още той.

Някои компании се опитват да въведат нови продукти, с които да компенсират загубите, но това не е достатъчно. Единствената мярка за текстилния бранш е да се намали персоналът. По данни на Йордан Беловодски заетите в текстилната индустрия са намалели с 20 000 души в резултат на пандемията.

Има и фирми, които перманентно са спрели своята дейност. Основното, което държи някои от компаниите към момента, е мярката 60/40. 

“Най-сериозно бе ударена официалната мъжка мода. Там се наблюдава най-голям спад в поръчките. Основните поръчки за последната година са пижами и бельо, защото когато хората са затворени, те няма да си купят панталони и ризи", подчерта Беловодски.

Повече по темета четете в  Bloombergtv.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК