Лек спад в мигрантския натиск, няма да командироват военни на границата ни

32% от желаещите да влязат в страната ни са турски граждани, уточни Бойко Рашков

09.09.2021 | 12:49 Редактор: Елеонора Танева

Оградата на българо-турската граница, която е към МВР и областните администрации, да премине изцяло към "Гранична полиция". Да бъде изградена допълнителна техническа инфраструктура и да се командироват служители на МВР. Това е решено на Съвета по сигурността, свикан от премиера Стефан Янев във връзка с бежанската вълна. 

"Тази смесена отговорност по отношение на охраната на границата, която е поделена между МВР и областните управители, да бъде фокусирана и да премине изцяло в ръцете на МВР", заяви служебният премиер.

Вътрешният министър Бойко Рашков отчете шесторно по-голям наплив на мигранти към България тази година, в сравнение с 2020 г. Но в същото време натискът в момента е четворно по-малък в сравнение с 2015 г. 

През септември дори има лек спад в опитите за нелегално влизане в страната ни. Затова не се налага командироване на военни по границата с Турция.

Честа практика била мигрантите да се представят с чужда националност. 

"В повечето случаи става въпрос за афганистанци, но 32% от желаещите да влязат в страната ни са турски граждани, 17% афганистански и 10% от Ирак", отбеляза вътрешният министър Бойко Рашков.

Премиерът Стефан Янев посочи, че капацитетът на бежанските центрове не е запълнен. На 75% били пълни само домовете към дирекция "Миграция”.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Вижте повече по темата във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК