Президентът в Пловдив: Време е да се излекуваме от комплексите за политическа обреченост

"Да го правим цивилизовано. Успели сме в миналото, можем го и днес", заяви държавният глава

06.09.2021 | 22:17 Редактор: Десислава Атанасова
Президентът в Пловдив: Време е да се излекуваме от комплексите за политическа обреченост

Време е да се излекуваме от комплексите за историческа обреченост, защото ние сме показали, че можем да постигаме големи цели. Това каза президентът Румен Радев по време на тържествената заря-проверка на площад "Съединение" в Пловдив по повод Деня на Съединението.

На събитието присъстват вицепрезидентът Илиана Йотова, министри, дипломати, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, представители на ръководството на Народното събрание, депутати, военни, духовници, кметове, областният управител на Пловдив д-р Aнгел Стоев, представители на различни институции и много жители и гости на града.

"През септември 1885 г. нашият дързък народ, уверен в своето право, заличи границите, натрапени от Берлинския конгрес. Без да чакат одобрението на Великите сили, българите от Княжеството и Източна Румелия поправиха историческата несправедливост и предприеха най-великата стъпка към единението на нашия народ в изконните му земи. Сториха го с мисъл и кураж, с дружни усилия и с удивителна политическа зрялост, която постигна целта почти без кръвопролитие. Показаха решимост, която разколеба всички външни врагове на Съединението и ги отказа да противодействат", изтъкна държавният глава, цитиран от агенция "Фокус".

И допълни: "136 години оттогава. Какви са уроците за нас днес? Време е да се излекуваме от комплексите за историческа обреченост, защото ние сме показали, че можем да постигаме големи цели. Да го правим цивилизовано. Успели сме в миналото, можем го и днес".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК