БСП и ДПС очакват точните мотиви на президента за ветото върху Изборния кодекс

ГЕРБ в готовност да внесе подписката за организиране на референдум за изборните правила

27.02.2014 | 17:14 Редактор: Мариета Иванова
БСП и ДПС очакват точните мотиви на президента за ветото върху Изборния кодекс

БСП счита за неоснователни критиките на президента Росен Плевнелиев по повод решението му да върне за ново обсъждане текстове от приетия Изборен кодекс. От ДПС изтълкуваха разпространената информация от президентството за вето  като „дребно заиграване“. И двете партии очакват официално точните мотиви на президента за връщането за повторно обсъждане на кодекса.

С уговорката че не са видели официалните мотиви на президента, от управляващото мнозинство все пак коментираха забележките на държавния глава. Намеренията на президента за налагане на вето не звучат сериозно, защото визират текстове, които отсъстват от Изборния кодекс, коментира Мая Манолова, която има основен принос за изработване на документа.

От ДПС са на мнение, че Новият кодекс е по-добър от стария и всички граждани са заинтересовани да гласуват по новите изборни правила.  От партията настояваха за отпадане на принципа на уседналост и агитация на турски език, но предложенията им не бяха приети.  "От гледна точка на конституционните права на българските граждани считам, че няма никаква разлика по кой кодекс ще се гласува, защото и двата еднакво ограничават конституционни права на български граждани,“ коментира Мустафа Карадайъ от ДПС.

След отказа на парламентарната Правна комисия да приеме предложението на президента за референдум, народните представители от ГЕРБ ще отстояват докрай идеята за допитването да бъде разгледана от депутатите.

Предложението за провеждането на референдума за изборните правила заедно с европейските избори през май беше на държавния глава Росен Плевнелиев. то безусловно получи подкрепа от ГЕРБ и Реформаторския блок. Инициативата на президента беше разкритикувана от управляващите, а лидерът на БСП Сергей Станишев отговори с  контраинициатива за допитване за данъчната политика.

Репортаж на Кремена Кръстева и Христо Анчев.