fallback

ИПБ към Янев: Безотговорността на институциите убива десетки по пътищата

Регионалният министър и АПИ проявяват престъпна небрежност, категорични са от Института за пътна безопасност

01.09.2021 | 09:37 Автор: Тодор Петров

От Института за пътна безопасност изпратиха становище до служебния премиер Стефан Янев. Анализ на ИПБ показва, че в периода май-август 2021 година са загинали от ПТП 221 души, което е с 64-ма души повече спрямо същия период на 2020 година. И в двата периода мерките, ограничаващи пътното движение от коронавируса, са били вдигнати, посочват от Института.

Експертите на ИПБ са констатирали множество несъответствия на новоизградени и вече съществуващи обезопасителни пътни системи /ОПС/. Те са уведомили министъра на регионалното развитие и благоустройството и са предоставили 11 доклада, изготвени от международен сертифициран одитор по пътна безопасност. 

"Министърът на регионалното развитие и благоустройството, както и подчинената ѝ Агенция "Пътна инфраструктура" проявяват престъпна небрежност и незаинтересованост относно аргументирано поставени проблеми, касаещи сигурността на българските граждани. Считаме, че с безотговорното си поведение отговорните институции са довели до смъртта на повече от 60 души", подчертават от ИПБ.

"Очакваме да предприемете незабавни действия за отстраняване на констатираните дефицити и своевременно да ни уведомите за това. Експертите на Института за пътна безопасност са информирали за множество несъответствия и предишното правителство с министър-председател Бойко Борисов и отношението му е било същото, както и на вашите министри. Според нас това е и една от основните причини България в продължение на 10 години постоянно да е на последните места по сигурност на пътищата в Европейския съюз", се казва още в позицията им.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

fallback
Още от България
fallback