ИПБ към Радев и Янев: Колко души трябва да загинат, за да предприемете действия?

От Института настояват за незабавни мерки срещу войната на пътя

23.08.2021 | 11:10 Редактор: Тодор Петров
ИПБ към Радев и Янев: Колко души трябва да загинат, за да предприемете действия?

От Института за пътна безопасност изригнаха по адрес на президента Румен Радев и служебния премиер Стефан Янев. Колко души още трябва да загинат, за да предприемете действия, питат от ИПБ в позиция до държавния глава и министър-председателя.

"На 24.06.2021 г. Ви уведомихме с писмо с вх. № 33-00-16 за лавинообразното увеличение на жертвите от ПТП и непредприемането на коригиращи действия от назначеното от вас служебно правителство. На 27.07.2021 г. в Института за пътна безопасност е получено писмо от главния секретар на МС с вх. № 01.02-26, с което ни уведомява, че на министъра на регионалното развитие и благоустройството г-жа Комитова е поставен срок до 30.07.2021 да отговори на поставените проблеми от Института за пътна безопасност. До този момент няма такъв получен отговор, а в същото време до 18.08.2021 г. загиналите от ПТП са с 53-ма души повече, отколкото за същия период на 2020 г.", се казва в позицията на ИПБ.

"Повече от три месеца назначеното от вас правителство демонстрира незаинтересованост и неспособност да се противопостави на нарастващия пътнотранспортен травматизъм. Доказателство за тези изводи са не само липсата на отговор на поставените въпроси, а и липсата на заседания от началото на 2021 г. на Държавната обществено-консултативна комисия по безопасност на движението по пътищата", смятат от Института за пътна безопасност.

Те са категорични, че институциите, отговорни за безопасността на движението по пътищата, са абдикирали от своите задължения. Уведомяват президента и премиера, че са изпратени 11 доклада до Комитова за констатирани несъответствия при извършени или извършващи се строителни дейности по пътната инфраструктура, но реакция от нейна страна нямало. 

"Липсата на инициативност и неглижиране на тези сериозни проблеми от служебното правителство са предпоставка да повторим кризисната ситуация през 2018 година, когато край град Своге загинаха 20 души. И тогава българското правителство беше предупреждавано за дефицити по пътната инфраструктура, и тогава то също неглижираше тези сигнали", изтъкват от ИПБ.

Настояват за незабавни действия за нормализиране на пътнотранспортната обстановка в страната.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Димитър
преди 2 години
Може би е крайно време да се създаде Министерство на ремонтните. Във всички тези писма не е ясно защо състоянието на пътната мрежа е функция на Президента след като се работи по договори подписани от преходното правителство на ГЕРБ. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Тракия е осеяна с дупки Сигнализирай за неуместен коментар