Влезе в сила новият механизъм за изчисляване на пенсиите

По-нисък индивидуален коефициент, по-висока пенсия

01.09.2021 | 07:33 Редактор: Тодор Петров

От днес влиза в сила новият механизъм за определяне на индивидуалния коефициент при пенсиониране. 

Последните разпоредби в Кодекса за социално осигуряване ще се прилагат при изчисляването на размера на всички лични и наследствени пенсии, свързани с трудова дейност, които се отпускат с начална дата след 31 август 2021 г.

Същото се отнася за пенсии с по-ранна начална дата, ако производството по отпускането им не е приключило към момента на влизане в сила на новите текстове и все още не е определен действителният им размер, посочват от НОИ. 

Целта е да има по-малко по размер намаление на индивидуалния коефициент и съответно - по-висок размер на пенсията, отпускана от държавното обществено осигуряване, съобщава Националният осигурителен институт. 

Изрична разпоредба е предвидена за трудовите пенсии с определен действителен размер с намален индивидуален коефициент, които са отпуснати с начална дата преди началото на септември 2021 г. 

В момента Националният осигурителен институт изплаща общо 172 226 такива пенсии. Всеки пенсионер с такава пенсия ще може да подаде заявление с искане за преизчисляването ѝ с индивидуален коефициент, намален съгласно новите разпоредби, ако това е по-благоприятно за него.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК