Западът избягал панически от Афганистан, България да мисли за бетонна стена на границата

Русия и Китай щели да запълнят вакуума след изтеглянето на САЩ, смята Георги Димов

31.08.2021 | 21:30 Редактор: Десислава Атанасова

Провал на Запада в Афганистан. Реджеп Ердоган не иска да е европейско депо за бежанци. Кой ще ни пази от афганистанските мигранти?

Географски Турция се намира на техния естествен път на движение. Това е трасето или т. нар. "балкански маршрут". Това каза в "Денят ON AIR" бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов.

"Не сме си направили всички изводи или някои не сме ги направили правилно. Ние сбъркахме, НАТО, в продължение на 20 години тези опити и тези действия завършиха с пълно фиаско. Това е недостойно паническо бягство на западните съюзници от Афганистан. Същият провал беше и 10-годишното присъствие на СССР и това беше главната причина да рухне социалистическият лагер. И при това положение няма да се сърдим, че ще има срив на доверието и на Запада, и на САЩ", посочи още той.

Димов коментира и диалога с Турция, който трябва да бъде проведен в най-скоро време.

"Ако кажем, че няма кой да говори, това е примитивно. Ако кажем, че само нашият министър-председател трябва да говори - е доста невярно. В момента в Турция, въпреки мигрантския натиск, има поне 4 млн. сирийски мигранти и 1 млн. други. Ситуацията в Турция е много тежка. Населението е около 85 млн. души, на тяхна територия има поне 5 млн. мигранти, това са 6%.  Ако ние сме 7 млн.,  това означава в България да има над 400 000 мигранти. Ако те са само 100 000, нашата държава ще фалира. Затова трябва да се предприемат мерки", смята бившият ни консул в Одрин.

Той очерта най-важните стъпки в подхода към овладяване на ситуацията.

"Първо да се говори с Турция, трябва активна дипломация. Да се изпрати подразделение на българската армия по границата с Гърция и Турция е абсолютно правилно. Да се ремонтира мрежата и това да стане в спешен порядък. Колкото и да ни е трудно, трябва сериозно да се мисли за стена, бетонна стена, първо по граница с Турция, после и с Гърция. Да засилим дипломатическите си контакти с нашите западни съюзници и приятели, че границата ни е обща. Със сигурност ще трябва да се заделят допълнителни средства за нашите служби, специалните, и най-вече тайните служби, защото трябва да знаем тайните на талибаните", категоричен е Димов.

Според него вакуумът, който се е създал след изтеглянето на САЩ, ще бъде запълнен от Русия и Китай.

"В Русия още е жива онази 10-годишна трагедия в Афганистан. И друго - всички западни посолства се бяха евакуирали на летището в Кабул, руското - не. Турция може да се ангажира с охраната на летище Кабул и също така, на фона на икономическите проблеми в Турция и различията ѝ в международен мащаб, в момента Турция се котира само със своята армия", отбеляза експертът. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК