ДПС се оплака от Радев в Брюксел заради въпроса към Карадайъ

Писмото е озаглавено "Провокативен акт срещу малцинствата в България"

31.08.2021 | 20:44 Редактор: Десислава Атанасова
ДПС се оплака от Радев в Брюксел заради въпроса към Карадайъ

Тримата европейски депутати от ДПС/"Обнови Европа" - Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева, изпратиха писмо до всеки евродепутат в Брюксел, всички либерални партии, членуващи в партията АЛДЕ, либерални комисари и либерални неправителствени организации, касаещо  поведението на президента Румен Радев, съобщават от ДПС на сайта си.

От партията посочват, че поводът е недопустимият въпрос коя е "родината-майка" на българските турци.  Писмото е озаглавено "Провокативен акт срещу малцинствата в България"  и в него се казва:

"Този акт е безпрецедентен в 31-годишната демократична история на България. Той предизвика вълна от неодобрение сред българските граждани от турския етнос и мюсюлманите - и не само сред тях - и хвърли сянка върху българския етнически модел на заедност на гражданите", пише в писмото.

От ДПС посочват още, че запитването на Радев поставя под въпрос лоялността на българските мюсюлмани, които са 14% от населението.

Евродепутатите отбелязват, че са получени "стотици оплаквания от различни български граждани" и че  президентът е нарушил чл. 92 на Конституцията, според който президентът олицетворява единството на нацията, информира в. "Монитор".

Партньорите на България в ЕС и НАТО са приканени "да не останат безразлични към тези действия на президента Радев", които според авторите на писмото "могат да поставят под сериозна заплаха демокрацията в България и етническия мир".

В заключение евродепутатите от ДПС пишат, че целта на президента Румен Радев е да получи подкрепа във вече започналата неофициално кампания за президентските избори.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК