fallback

Кунчев иска сериозно затягане на мерките в страната, здравният министър решава

На ресторант на закрито - само със зелен паспорт

30.08.2021 | 12:48 Автор: Елеонора Танева

Главният държавен здравен инспектор предлага на министъра на здравеопазването въвеждането на нови ограничителни мерки на територията на страната.

Предлага се преустановяване работата на закрито на заведения за хранене; допуска се обслужване на открито при осигуряване на разстояние от 2 м. между столовете на масите.  Посетителите може да са групи до 6 човека. Работното време да бъде между 7:00 и 22:00 часа. Алтернативен вариант за работа на закрито е до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт.

Срещу такъв паспорт може да се допускат посетители в нощни заведения игрални зали и казина, които да работят на до 50% от капацитета си.

Предвижда се забраната на всички масови мероприятия - концерти, музикални фестивали, събори, фолклорни инициативи. Същото важи и за провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тиймбилдинги. Допуска се тяхното провеждане на открито при спазването на основните противоепидемични мерки.

Провеждането на мачове и спортни състезания на открито се осъществява без публика. Алтернативен вариант е допускането на публика на открито до 50% от капацитета на съответния стадион/спортна зала само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт. 

Преустановяване провеждането на закрито на мачове и други спортни събития. Изключения се допуска само спрямо провеждането на професионални спортни събития на закрито, но без публика.

Доц. Кунчев предлага да затворят за групови посещения фитнеси, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни центрове, СПА центрове, уелнес центрове. 

Също така се предвижда ограничаване на културния живот - посещения на музеи, галерии, алтернативен вариант е работа до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт.

Въвеждане на контрол за достъп в търговските центрове,  в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти, с оглед ограничаване на потока от лица, като не се допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

Регистрираната към момента 14-дневна заболеваемост от Ковид-19 в страната е 265,52 на 100 000 население.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback