АБВ няма да търси представителство в Народното събрание

Формацията не е участвала в изборите и няма право да иска такова в парламента, заяви Румен Петков.

26.02.2014 | 17:51 Редактор: Мариета Иванова
АБВ няма да търси представителство в Народното събрание

АБВ няма да търси представителство в Народното събрание. Това каза Румен Петков по повод рокадите в парламента, при които депутати напускат групите си и обявяват, че ще работят за политически проект извън парламента. По думите му АБВ не е участвала в парламентарните избори и няма право да иска парламентарно представителство.

Все пак Румен Петков твърди, че не са малко народните представители от „Коалиция за България”, които в частни разговори декларират симпатии към АБВ. По думите му благодарение на тези депутати ДПС не са получили подкрепата на социалистите, при обсъждането на принципа на уседналостта, заложени в новия Изборен кодекс.
 „Аз съм убеден, че изкуствено формиране на политическо пространство в Народното събрание е лош знак. То е лош знак за избирателите, но и много лош показател за политическата култура в страната. Не може по-малко от една година от формирането на парламента вътре да има народни представители, които се пришиват и припознават към политически сили, несъществували по време на изборната кампания. Това не е нормално”, зави Петков.

Той допълни още, че министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев трябва да си подаде оставката заради срива в енергийния сектор и намаления  кредитен рейтинг на Националната електрическа компания.

Репортаж на Иван Иванов и Бойко Маноилов.