Депутатите отмениха единната осигурителна сметка

Промяната беше записана в Данъчно-осигурителния кодекс на второ четене.

26.02.2014 | 17:28 Редактор: Мариета Иванова
Депутатите отмениха единната осигурителна сметка

Длъжниците към държавата сами ще решават кое задължение да погасят първо, решиха депутатите. Досега това не беше възможно при въведената единно-осигурителна сметка. Вече с едно платежното по съответната сметка ще се превеждат всички данъци, социалните, здравните осигуровки и вноските за втора пенсия.
Промяната беше записана в Данъчно-осигурителния кодекс на второ четене.

Причина за данъчната промяна стана решението на Конституционния  съд да отмени единната сметка за приходите. Единната сметка, която предизвика недоволството и на бизнеса, но и на БСП, ДПС и „Синята коалиция” предвиждаше, когато фирмата има няколко публични задължения, които не може да ги погаси едновременно, да изплати това, чийто срок за погасяване изтича най-рано. Приетият режим предвижда коренна промяна.

Новата промяна беше гласувана без възраженията на опозицията.

Междувременно депутатите отхвърлиха ветото на президента върху Закона за хуманната медицина, който предвижда фармацевтичните фирми да изчакват до 30 дни оценката от Агенцията по лекарствата, за да могат да осъществяват износ. Според държавния глава законът предвижда рестриктивен режим при износ на медикаменти.

Репортаж на Кремена Кръстева и Кристиян Лазаров.